Iedereen die de overstap maakt van een conventionele kookplaat naar inductie komt hetzelfde tegen. De pannen die je hebt zullen in veel gevallen niet geschikt zijn voor de nieuwe kookplaat. Wat je dan het best kunt doen, is een goede pannenset kopen. Dat klinkt voor de hand liggend, maar dat is het niet helemaal. We zullen je uitleggen waarom.
De ene pan is de andere niet
Bijna elke kookpan die nu te koop is, is wel inductiegeschikt. In een eerder blog legden we al eens uit hoe inductie nu werkt, en dat is samengevat met magnetisme. Als de bodem van de pan niet gevoelig is voor magnetisme kan je ‘em nog zo lang op een inductieplaat zetten. Hij zal niet warmer worden. (Sterker: de plaat gaat waarschijnlijk uit als je er geen goede pan op hebt staan.)
Inductie : tot op de bodem
De crux zit in de bodem. Pannen met een bodem van materiaal dat magneetgevoelig is, zijn in principe geschikt. Hoe dikker dit materiaal is, hoe efficiënter de verhitting. Daardoor kookt de inhoud sneller, en gebruik je dus minder stroom om dezelfde temperatuur te bereiken. Een goedkopere pannenset is in aanschaf voordeliger dan de pannen die wij je zouden aanraden. Toch zijn ze niet per se de juiste keuze: op de lange termijn leveren ze minder voordeel op. Daarnaast is een inductiekookplaat een zeer sterke warmtebron. Zet een pan dan ook nooit direct op de kookplaat op vol vermogen of de boost-functie, door de sterke verwarming kunnen de pannen krom gaan trekken waardoor deze minder goed contact maken met de inductieplaat. Warm een pan, net als op alle andere warmtebronnen, langzaam op om zo lang mogelijk plezier te hebben van je nieuwe pannen.
Wat dan wel?
Er zijn drie pannenmerken die we je van harte zouden aanbevelen om te gebruiken op een inductiekookplaat.
Fissler Original-Profi
De pannen van Fissler zijn voorzien van een capsulebodem. In de bodem zitten niet alleen magnetiseerbare materialen. Andere legeringen zorgen voor een optimale warmtegeleiding. Daardoor worden de pannen van Fissler op inductie efficiënt warm en verdeelt de warmte zich snel en gelijkmatig.
Hier vind je alle Fissler pannen
Cristel
Alle pannen van het Franse topmerk Cristel zijn geschikt om te gebruiken op inductie. Hoewel ze meerdere constructies gebruiken bij het maken van de pannen, werken ze allemaal. De serie Castel’Pro heeft door de aluminium kern ook een goede warmtegeleiding tot aan de zijwanden aan toe, waar de serie Strate het voornamelijk moet hebben van de dikke bodem die efficiënt en gelijkmatig warm wordt.
Hier vind je alle Cristel pannen.
Demeyere
Het Belgische pannenmerk Demeyere is de derde fantastische keuze voor op inductie. De zilverachtige pannen zijn allemaal inductiegeschikt. Ze variëren net als de pannen van Cristel tussen een meerlaagse opbouw waarbij de zijwanden ook geleiden, tot aan de efficiëntere dikke bodem.
Hier vind je alle Demeyere pannen.
Met een pan van één van deze drie fabrikanten zit je zeker goed voor gebruik op een inductieplaat. Door te investeren in een goede pannenset heb je veel meer plezier van zowel je kookplaat als je pannen en kan je jarenlang plezier hebben van de set. En als je bedenkt dat je élke dag uit de pannen eet, kan je maar beter iets goeds kopen. Heb jij al inductie? Welke pannen gebruik jij het liefst?
16 Comments
LS
Ik kook vaak met een plaatstalen wok met een ronde bodem! hebben jullie daar een goede oplossing voor?
Beste Ad,
Er is daar qua accessoires geen pasklare oplossing voor. Veel inductieplaat-fabrikanten hebben speciale inductiewokpitten, die zijn concaaf (hol), waardoor de pan erin past.
Daarnaast is er nog iets om rekening mee te houden: plaatstaal in pannen is vaak relatief dun. Wanneer dat het geval is kan het vervormen of niet dik genoeg zijn om efficiënt op inductie verhit te worden. Een nieuwere of dikkere wok kan dan uitkomst bieden. Ook zijn er gietijzeren woks en wadjangs, die door het hoge ijzergehalte erg vatbaar zijn voor het magnetisme van de kookplaat en dus goed resultaat opleveren.
Ik heb juist het tegenovergestelde gemerkt. De meeste pannen werken prima op inductie. Bij ons werkte er slechts 1 pannetje niet (ironisch genoeg het duurste pannetje dat we hadden).
Er gaan ook fabels rond dat een pan met een licht gekromde bodem niet zou werken. Dat is misschien zo met keramisch koken, maar met inductie (magnetisme) maakt dat niets uit. Elke pan waar een magneet aan blijft plakken is prima. Zelfs onze poffertjesplaat werkt op inductie.
Beste Erik-Jan,
Dan heb je geluk gehad met de meeste pannen! Pas de afgelopen 10 jaar zijn pannenfabrikanten consequent magnetiseerbare bodems onder hun pannen gaan monteren. Koperen pannen en aluminium pannen werken bijvoorbeeld niet op een inductieplaat, tenzij er voldoende magnetiseerbaar staal in de bodem is gebruikt.
In veel gevallen is het zeker geen fabel dat een gekromde bodem niet werkt: het magnetisch veld komt bij de meeste inductieplaten maar net boven de glasplaat uit. Daardoor wordt alleen het metaal verhit dat binnen het magnetisch veld valt. Het is sowieso aan te raden om de pan eerst op de nieuwe kookplaat te proberen, en zeker niet rücksichtslos een nieuwe set te kopen. Pannen waarvan de gehele onderzijde te magnetiseren is én binnen het magnetisch veld valt verhitten het meest gelijkmatig.
Poffertjesplaten zijn vrijwel altijd gemaakt van gietijzer en zijn daardoor vormvast én gemaakt van gietijzer, twee eigenschappen die uitstekend zijn voor op een inductieplaat. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat niet-geëmailleerde, gietijzeren pannen kunnen krassen op de kookplaat en daardoor minder geschikt zijn voor op inductieplaten, hoewel ze wel degelijk goed verhitten.
Heb precies dezelfde ervaring. De marge van de ‘kromming’ van de panbodem schijnt iets van 1 cm te zijn. Dus magneet eronder, en je hebt je antwoord.
Beste Anita,
De marge van 1 cm is niet helemaal juist, per inductieplaat verschilt de grootte van het magnetisch veld. Door de aard en de vorm van het magnetisch veld verzwakt dit snel op afstand van de kookplaat. De meest efficiënte verwarming van de pan vindt plaats wanneer deze vlak op de kookplaat staat. Een pan hoeft inderdaad niet perfect vlak te zijn in alle gevallen, maar het is wel aan te raden om efficiënt te kunnen koken. Het magnetisme zelf veroorzaakt namelijk geen warmte in de pan, maar de wervelstroom die ontstaat wanneer het magnetisch veld de (daarvoor gevoelige) panbodem bereikt. Op het moment dat de pan niet vlak is, kunnen er warmere en minder warme plekken in de pan ontstaan. Voor het koken van producten maakt dit minder uit, de warmte zal zich door de pan nog wel verdelen (al wordt de warmte dus minder efficiënt opgewekt). Bij bakpannen ligt dit anders, zo kan een deel van de producten in de pan aanbranden terwijl de rest nog niet gaar is.
Het is aan te bevelen om de pan eerst met een magneet te testen, en te kijken of de pan (min of meer) vlak is. Test vervolgens met een laagje water in de pan op de inductieplaat, zodat je weet of de inductieplaat de pan detecteert en verwarmt. Veel soorten inductieplaten detecteren zelf of er voldoende van het magnetisch veld benut wordt, en schakelen uit als dit niet het geval is.
Is een Le Creuset stoofpot aan te raden op inductie?
Dag Eveline,
Het gietijzer van een pan van Le Creuset is heel goed te magnetiseren. Daarom is een Le Creuset stoofpan inderdaad goed op een inductiekookplaat te gebruiken.
ik kook nog op gas. kan ik een pan die ik nu op gas is gebruik later voor inductie gebruiken?
( ik zoek een nieuwe pannenset en verwacht daar nog wel een aantal jaar mee te koken )
Bedankt voor uw bericht en onze excuses voor onze late reactie. Als u pannen op gas gebruikt, kunnen deze door de warmte iets krom trekken. Hierdoor maakt de pan daarna minder goed contact met een inductiekookplaat, waardoor het eigenlijk aan te raden is om nieuwe pannen aan te schaffen wanneer u overgaat naar het koken op inductie.
Ik ben op zoek naar een tajine voor op inductie, welke raadt u aan? Le Creuset heeft er eentje maar die is best prijzig, dus zijn er ook goede wat goedkopere varianten?
Bedankt voor uw bericht en onze excuses voor de late reactie. De Le Creuset tajines zijn inderdaad geschikt voor gebruik op inductie. Daarnaast hebben wij ook de Emile Henry Delight tajines in de collectie, deze kunt u ook gebruiken op inductiefornuizen.
Ik wil ff vragen wat het betekend als er onder de pannen tijdens het koken een klein tik geluidje te horen is?
De pannen zijn van roestvrijstaal en er zit koper in de bodem, ik ben bang dat het niet goed is voor onze nieuwe inductie kookplaat, kunt u mij daar een goed antwoord op geven?
Excuses voor onze late reactie. Helaas is dit voor ons geen bekend probleem. Mocht u bang zijn dat uw kookplaat beschadigd, dan raden wij u aan even een e-mail te sturen naar onze klantenservice.
Ik heb een inductieadapter gekocht omdat ik ook mijn tajine van Emile Henry kon blijven gebruiken. Vind het toch een beetje tegenvallen hoe mijn tajine nu werkt vergeleken met gas en een plaatje er tussen. Inductie op de heetste stand laat de schaal van de tajine niet zo warm worden als op een middelmatige vuur op gas. Of doe ik iets verkeerd?
Beste José,
Bedankt voor uw reactie. Een inductiegeleidingsplaatje zorgt inderdaad wel voor een iets mindere werking dan dat de tajine gewoon op een gasfornuis geplaatst wordt. Het is eigenlijk een soort tussenoplossing. Er zijn wel tajines verkrijgbaar (ook van Emile Henry: https://www.kookwinkel.nl/emile-henry-delight-tajine-o-26-cm-keramiek-zwart) die geschikt zijn voor direct gebruik op het inductiefornuis. Mocht u hier verder nog vragen over hebben, dan kunt u ook altijd contact opnemen met onze klantenservice.
Met vriendelijke groet,
Kookwinkel Oldenhof