Wij hebben een heerlijk bakrecept voor je uitgewerkt! Volg onderstaand recept en bak samen met ons deze citroen-maanzaad cake uit het kookboek ‘Het plezier van écht goed koken‘ van Alice Zaslavsky (Uitgeverij: Good Cook).
Wat heb je nodig?
Ingrediënten: 125 g boter, op kamertemperatuur / 165 g fijne kristalsuiker / 2 eieren / rasp en sap van 2 – 3 biologische citroenen, goed voor minstens 60 ml sap / 225 g zelfrijzend bakmeel / 80 g maanzaad / 1 tl zeezoutvlokken / 125 ml karnemelk / 1 tl vanille-extract of vanillepasta
Aan de bak!
Verwarm de oven voor tot 165 °C. Vet een cakeblik (inhoud 1 liter, lengte 22 cm) in met boter en gebruik je vingertoppen om de zijkanten goed in te vetten. Door de warmte van je vingertoppen zijn zij er het meest geschikt voor. Bekleed de bodem van het cakeblik met bakpapier, verfrommel het een beetje in de hoeken als dat nodig is, om te zorgen dat het bakpapier goed op zijn plek zit.
Bevestig de bisschopshaak aan de keukenmachine en klop de boter 10 tot 15 seconden op middelmatige snelheid tot hij op een pasta lijkt. Voeg de suiker in een continue stroom toe terwijl de motor blijft draaien. Blijf een minuut kloppen, zet de keukenmachine stil om met een flexibele spatel langs de wand van de kom naar beneden te schrapen en klop nog een paar minuten. Het suiker-botermengsel is klaar als de kleur ervan van geel in roomkleurig verandert.
Mix een ei per keer door het boter-suikermengsel, wacht tot het ei volledig is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt. Voeg de citroenrasp en het citroensap toe en klop het beslag nog een keer door voor een gelijkmatige verdeling van de rasp en het sap.
Meng in een andere kom het bakmeel met het maanzaad en zout.
Voeg de helft van de droge ingrediënten toe aan het beslag en klop op lage snelheid tot alles net is opgenomen – mix niet te lang! Voeg de helft van de karnemelk en de vanillepasta toe terwijl de motor blijft draaien. Gebruik een flexibele spatel om langs de wand van de kom naar beneden te schrapen en schep het beslag een paar keer om zodat eventuele verstekelingen op de bodem van de kom ook worden opgenomen in het beslag. Voeg de overige droge ingrediënten toe, klop opnieuw, voeg de overige karnemelk al kloppend toe en schep met je spatel het beslag tot slot nog een keer om.
Nu ben je klaar om de cake te bakken! Schep het beslag in het cakeblik. Bak de cake 45 tot 50 minuten op het middelste rooster in de oven, of tot de cake goudkleurig is, terugveert als je er zachtjes op duwt en een prikker er grotendeels schoon uit komt (een paar kruimels zijn prima). Drapeer 15 minuten voor het einde van de bereidingstijd aluminiumfolie over de bovenkant van de cake als de cake te snel en te veel verkleurt. Haal de cake uit de oven, laat hem 10 minuten afkoelen in het cakeblik en keer het cakeblik om boven een taartrooster. Keer de cake om zodat hij weer goed staat en laat hem volledig afkoelen. De cake blijft 4 tot 5 dagen verrassend goed – bewaar hem wel in een luchtdicht afgesloten vershouddoos op het aanrecht.
Wij zijn benieuwd hoe jouw cake is geworden, laat het ons weten!
Leave a reply