De slowcooker heeft in de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen. Terecht ook. Veel mensen missen al jaren de vertrouwde smaak van draadjesvlees zoals oma dat vroeger maakte. Dat heeft verschillende redenen. Tegenwoordig gebruikt bijna niemand nog een ouderwets petroleumstel. Ook dat is best terecht: hoewel het een relatief veilige manier van garen is, blijft een petroleumstel op open vuur werken. Daarnaast is er natuurlijk het gedoe met petroleum en pitten. Zelfs met een gietijzeren pan op een sudderplaatje is het nog niet zo gemakkelijk om een gerecht op een superlaag pitje te laten stoven. Crock-Pot is in dat gat gesprongen met hun slowcookers.
De basis van de Crock-Pot is eenvoudig: een apparaat verwarmt een binnenpan met een beperkt vermogen. Daardoor blijft de temperatuur van het gerecht net onder het kookpunt. Dat gezegd hebbende, zijn er tussen de modellen slowcookers van Crock-Pot nog wel wat verschillen. Om je een paar stappen verder op weg te helpen in het kiezen van de juiste Crock-Pot zal ik de verschillende types wat verder toelichten.
Handmatig
De meest eenvoudige bediening zit op de handmatige Crock-Pots. Deze hebben aan de voorzijde een grote, ronde draaiknop. Daarmee kan je de slowcooker instellen. Naast ‘uit’ heeft hij de standen ‘low’, ‘high’ en ‘keep warm’. Met de lage en hoge stand wordt het product met meer of minder vermogen verwarmd, waarbij het bij de lage stand langer duurt voordat de zelfde eindtemperatuur bereikt wordt. Met de warmhoudstand gaart het eten niet langer door maar wordt het rond 60 graden gehouden.
Digitaal
Een digitale Crock-Pot is te herkennen aan het display, waarop de resterende bereidingstijd te zien is. Met behulp van de timer kan je instellen hoe lang het apparaat op welke stand moet staan. Zo kan je bijvoorbeeld 5 uur op de lage stand garen, en daarna schakelt de Crock-Pot uit zichzelf over op de warmhoudstand. Voordeel hiervan is dat u de machine ook alleen kunt laten als u even boodschappen gaat doen, of wanneer er iemand op de thee komt.
Materialen
Een volgend punt bij het besluiten welke slowcooker je wilt is het materiaal waar de binnenpot van gemaakt is. De buitenzijde is steeds van staal gemaakt, soms gecoat, soms niet. De binnenpot kan uit verschillende samenstellingen bestaan. Hieronder leg ik de verschillende materialen uit.
Keramiek
Een keramische binnenpot is traditioneel de standaardtoerusting van een Crock-Pot. De dikke pot is voorzien van een stevige glazuurlaag. Door deze laag kan het voedsel niet in de pot zelf trekken. Het materiaal van de pot zelf is poreus van aard, en kan daardoor de warmte goed vasthouden. Deze pot heeft wel een paar nadelen. Keramiek is breekbaar, en wanneer je de binnenpan op de plavuizen laat vallen weet je vrij zeker dat je beter een nieuwe binnenpan kunt kopen. Daardoor moet je er ook voor zorgen dat je de binnenpot niet moet worden blootgesteld aan grote temperatuurverschillen. Net als bij ander keramiek kan een groot temperatuurverschil barsten veroorzaken.
Aluminium
Een aluminium binnenpot lijkt qua samenstelling veel meer op bijvoorbeeld een koekenpan. Om voor langere tijd met ingrediënten in aanraking te kunnen komen is de pan voorzien van een anti-aanbaklaag. Net als bij alle pannen is het aan te raden om de pan direct na gebruik schoon te maken. Een voordeel is dat de pan door de anti-aanbaklaag veel gemakkelijker schoon te maken is dan een aardewerken pan. Doordat de pan in principe niet op heel hoge temperaturen komt blijft de anti-aanbaklaag ook erg lang goed. Het is wel zaak om altijd te roeren met een houten lepel of met gereedschap van afgerond kunststof om krassen te voorkomen.
Sauté
Sommige pannen met een aluminiumpot hebben een deels stalen bodem. Hierdoor zijn ze ook op een kookplaat te gebruiken om bijvoorbeeld het vlees vooraf te bruinen of de uitjes glazig te bakken. Wanneer je dit type pan niet hebt is het handig om de producten te bruinen in een koekenpan voordat je het in de slowcooker doet.
Multicooker
Een net andere benadering van de slowcooker is de zogeheten multicooker. Deze apparaten zijn nog wat flexibeler inzetbaar. Ze hebben meerdere programma’s en daardoor ook een groter temperatuurbereik. Misschien wat minder energie-efficiënt als slowcooker, maar dat maakt hij ruimschoots goed in veelzijdigheid.
Express
De Crock-Pot Express is de nieuwste ontwikkeling onder de slowcookers. Dit apparaat kan alles wat een multicooker kan, maar heeft ook een snelkookfunctie. Daardoor is het apparaat geschikt om gerechten voor in de snelkookpan te maken, maar ook om te slowcooken. Het voordeel van een elektrische snelkookpan is dat deze de druk zelf regelt. Na de bereidingstijd wordt de temperatuur verlaagd, waardoor de druk weer daalt. Net als de multicooker is de Express ook niet zo energie-efficiënt als de slowcooker, maar daar krijg je veel voor terug.
Aan de maat
Een laatste factor is de afmeting van de slowcooker. Voor een Crock-Pot gelden eigen richtlijnen. Het is aan te raden om de binnenpot bij elk gebruik voor in elk geval 2/3 te vullen. Hierdoor wordt de inhoud niet te heet. Je kunt je indenken dat als je de zelfde hoeveelheid warmte toevoegt aan een kleinere hoeveelheid eten, dat het eten warmer wordt. Deze afweging is belangrijk, natuurlijk kan je het overschot invriezen voor de volgende keer. En denk er ook om dat je meer eet van bijvoorbeeld een soep, dan van stoofvlees. Houd er bij het maken van je keuze in elk geval rekening mee!
Welke slowcooker kies jij?
Met een beetje geluk heb je hier wat aan bij de keuze voor de ene of juist de andere slowcooker. Het assortiment, dat in eerste instantie een ingewikkeld geheel lijkt, is met deze categorieën een stuk beter te overzien. Maar om het echt zeker te weten wat voor type Crock-Pot je wilt, kan je altijd in een van onze winkels komen kijken. Hier kan je informatie bij een van onze specialistische collega’s inwinnen. Weet jij al welk model je kiest?
Leave a reply