In Nederland is er één buitenlandse keuken die veel meer mensen kennen dan welke andere ook: de Indonesische. Veel mensen hebben voorouders uit Indonesië of die in Indonesië woonden. Omdat de Indonesische keuken vooral is gestoeld op mondelinge traditie bestaan er veel verschillende uitvoeringen van gerechten. Je zou kunnen stellen dat het echt een keuken van familiegerechten is. ’s Zomers zijn de troostrijke, volle smaken van de Indonesische keuken het lekkerst. Daardoor wilde ik je graag laten zien wat de lekkerste boeken zijn om je eigen draai aan Indonesische gerechten te kunnen geven.
Indonesische invloed
Sinds de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende Indonesische onafhankelijkheid is de bekendheid van de Indonesische keuken in Nederland juist enorm gegroeid via verschillende wegen. Zo is er vrijwel in elk dorp en elke stad wel een Indonesisch restaurant. Ook via de warong – een Indonesisch- en via een omweg ook Surinaams eethuis leren we steeds meer Indonesisch eten kennen. Helaas is het aantal goede kookboeken met Indonesisch eten relatief beperkt. Dit komt simpelweg alleen al omdat er een aantal enorm complete titels is. Toch zijn er een paar die zeker de moeite van het lezen waard zijn. Misschien is het nog niet gelijk zo lekker als het authentieke werk, maar met deze vele recepten heb je handvatten om daar naartoe te werken!
Via oma
Heel veel mensen hebben, zoals ik in de inleiding al schreef, Indonesische voorouders. Dat heeft geleid tot veel geheime receptuur, maar ook tot een onuitputtelijke hoeveelheid schriftjes en kladjes met de familierecepten erop. Televisiekok Danny Jansen kende zijn eigen Indische oma maar nauwelijks, maar wist wel een paar van haar recepten terug te vinden. Zo stelde hij het boek Zoals alleen OMA dat kan samen. Hij riep de hulp in van een klein leger aan oma’s, en in de variatie die de gerechten laten zien wordt duidelijk dat iedereen écht een eigen hand heeft in het koken.
Het zijn niet alleen traditionele recepten, maar in het laatste hoofdstuk neemt de kok zelf het woord en laat hij zijn versie van een rijsttafel zien. Overkoepelend, te lezen in de tips en geheimen van alle oma’s, wordt het thema wel duidelijk: kook met liefde en aandacht. Leer koken door te proberen, te beginnen met de makkelijke gerechten en steeds een beetje moeilijker te proberen. Wat natuurlijk nooit kwaad kan, is vragen aan iemand wat nou haar of zijn geheim is: heel misschien wordt er een tipje van de sluier opgelicht.
Via Beb Vuyk
Iedereen die niet zelf direct Indische voorouders had of er had gediend of gewoond kon vanaf 1973 terecht bij een van de grootste bastions van de Nederlandse kookliteratuur. Het boek Het Groot Indonesisch Kookboek werd geschreven door Beb Vuyk. Zij werd in 1905 in Delfshaven geboren, maar verhuisde naar Indonesië, waar haar familie deels vandaan kwam. Jaren na haar terugkeer schreef zij haar beroemde kookboek, dat honderden recepten bevat en veel varieert op recepten. Zij geldt niet alleen als een belangrijk kookboekschrijfster, maar is in beginsel een veelgelezen en gelauwerd auteur van literatuur.
Dat het Groot Indonesisch Kookboek weliswaar wat archaïsch geschreven is heeft het nog niet aan populariteit laten inboeten. Het boek dat ik nu voor mijn neus heb liggen is in 2017 gedrukt, als onderdeel van de 47ste drukgang. Ter vergelijking: de beroemde roman Nooit meer slapen (1966), van W.F. Hermans beleefde in 2017 een 39ste druk. Iedereen die van Indonesisch eten houdt heeft aan dit boek absoluut verplichte kost.
Het beste van het beste
Het is niet gek dat in Nederland de Indonesische keuken zo populair is, zeker gezien de gedeelde geschiedenis. Toch is het niet alleen een kwestie van bekendheid. In 2011 vroeg CNN via Facebook aan al zijn volgers wat hun lievelingseten was. Doel was om het lekkerste eten ter wereld te bepalen. Meer dan 35.000 reacties later kwam de Indonesische keuken er genadig vanaf. Op plaats 14 (saté), plaats 2 (nasi goreng) en plaats 1 (rendang) kwamen Indonesische gerechten terecht. Wat is jouw favoriete Indonesische maaltje?
1 Comment
[…] schreven we hier al over een paar van de prachtige boeken die er zijn over Indonesisch eten. Toch is er sinds het […]