Afgelopen zondag hebben we weer trouw gekeken naar Heel Holland Bakt. Om het goede voorbeeld te geven bakt elke week een medewerker van Oldenhof iets in het thema van de uitzendingen. Deze week, in de halve finale: koekjes.
De laatste opdracht deze week was het bakken van een peperkoekhuisje – in het Engels vooral bekend als gingerbreadhouse. Omdat ieder huisje een bewoner verdient – en omdat zo’n huisje mij nét iets teveel werk was – bedacht ik peperkoekmannetjes en -vrouwtjes te bakken.
Het juiste recept
Op zoek naar een recept voor peperkoekmannetjes dus. Niet gemakkelijk, want ga je zoeken onder de ‘p’ van peperkoekmannetje, of onder de ‘g’ van gemberkoekmannetje – of zouden ze toch de Engelse benaming gingerbreadman gebruiken? Uiteindelijk vond ik een recept voor gembermannetjes in het Hummingbird bakboek. Aan de slag!
Het gaat bij gemberkoek vooral om de kruiden door het beslag – verder lijkt het recept veel op een traditioneel koekjesrecept. Je begint dan ook om de bloem te mengen met gemberpoeder, kaneel, piment, nootmuskaat, zout en een beetje baking soda. Daarna klop je boter en bruine basterdsuiker in een aparte mengkom luchtig, samen met een eitje en golden syrup. Voeg het meelmengsel beetje bij beetje bij het botermengsel en kneed het eerst met een spatel, en vervolgens met je handen tot een samenhangend deeg. Leg het deeg minimaal 1 uur – maar het liefst zo’n 24 uur – in plasticfolie in de koelkast. Hoe langer, hoe beter de smaak van de kruiden in het beslag trekt.
Bakken
Verwarm de oven voor op 170°C en leg bakplaten met bakpapier of bakmat klaar. Bestrooi je werkblad (en in het geval van een houten deegroller, ook je deegroller) met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 4 mm dikte. Gebruik een uitsteekvorm om vormpjes te steken uit het deeg. Gebruik een paletmes om de koekjes van het aanrecht op de bakplaat te leggen. Bak de koekjes 10 tot 15 minuten in de oven tot ze goudbruin en stevig zijn. Laat ze goed afkoelen.
Bij het versieren kun je je helemaal laten gaan – gebruik glazuur met kleuren en smaken, en plak allerlei decoraties op de koekjes. Ik maakte een simpel glazuur van poedersuiker en een beetje water en plakte wat kleine m & m’s op de koekjes. Gelukkig heb je niet veel nodig om deze mannetjes leuk te maken! Welk koekje is jouw favoriet?
Geschreven door Kim Goedegebuure, zij is content medewerker bij Kookwinkel Oldenhof.
Leave a reply