Mijn gasten hebben het altijd maar zwaar te verduren als het op drank aankomt. Ik heb namelijk echt geen idee wat voor wijn je schenkt bij welk eten. Geen idee wat ‘goede’ wijn is en waar je op moet letten bij het schenken ervan. Zelf drink ik namelijk geen wijn – ik kan er niet tegen. Maar ik wil als gastvrouw tijdens de feestdagen natuurlijk wel een topmaaltijd neerzetten. En daar hoort natuurlijk een wijntje bij. Dus… tijd om me te verdiepen in wijn!
Gelukkig is er over wijn veel geschreven – vele boeken vol. Maar als je net als ik niet verder komt dan het verschil tussen rode en witte wijn, raad ik ‘Wijnkenner word je zo’ aan: een simpel handboek dat op hele duidelijke en overzichtelijke wijze inzicht biedt in het schenken, proeven en kopen van wijn. Daarnaast biedt dit boek informatie over hoe wijn gemaakt wordt, waar het vandaan komt én staan er handige spiekbriefjes achterin om alles bliksemsnel na te kunnen kijken.
3 tips die mij gaan helpen deze Kerst wil ik graag met u delen:
Hoe herken je een ‘goede’ fles wijn bij aankoop?
Hoewel ik 100% achter de uitspraak “don’t judge a book by it’s cover” sta, was mijn keuze bij het aankopen van wijn tot nog toe voornamelijk gebaseerd op hoe mooi ik het label vind. Meestal valt mijn keuze op een label met een grappig dier er op. Maar er zijn veel betere manieren om wijn te kiezen. Da kan op basis van een aantal tekenen van kwaliteit die je op de fles kunt terugvinden. Let op een cru classé, zoals een grand cru in de Elzas, 1e-5e grand cru in Bordeaux, 1e cru en grand cru in Bourgondië. Kies bij rode of witte wijnen een alcoholpercentage van minimaal 12%, en bij zoete wijnen – met uitzondering van Duitse zoete wijn – voor minimaal 13,5%. Een origineel ruglabel – met gedicht, anekdote of geëngageerde boodschap – wijst op de wil van de producent om te willen verrassen… en dat zal de wijn waarschijnlijk ook doen. Verder is eigen botteling – herkenbaar aan château of domein – over het algemeen een goed teken.
Welke wijn bij welk gerecht?
Het gemakkelijkste foefje om een geslaagde combinatie te krijgen is als de kleuren van het eten bij elkaar passen. Zo serveer je witte wijn met vis, zeevruchten en gevogelte. Rode wijn past goed bij rood vlees, lamsbout, orgaanvlees en wild. Rosé is een geschikte keuze bij gegrilde zalm en bij fijne vleeswaren en vlees voor op de barbecue. Ingrediënten die niet zo gesteld zijn op de aanwezigheid van wijn zijn vinaigrette, rauwkost, knoflook, artisjok, witlof, prei, spinazie en grapefruit.
Hoe schenk je wijn?
Laat wijn van tevoren karafferen of decanteren. Jonge wijn karafeer je door deze 1, 2 of 3 uur (afhankelijk van de kracht van je wijn) voor je aan tafel gaat in een karaf met een brede, platte buik te schenken. Zo komt de wijn over een groot oppervlak met de lucht in contact. Oude wijn decanteer je door een paar minuten voor het serveren de wijn in de buurt van een goede lichtbron heel voorzichtig over te gieten in een karaf. Zorg dat er geen bezinksel in de kan terecht komt door te stoppen met schenken zodra er sporen bij de flessenhals verschijnen. Kies de juiste wijnglazen voor uw wijn en schenk deze nooit voor meer dan 1/3 vol. Niet omdat je controle probeert te houden over hoeveel je gasten drinken (alhoewel…). Je doet het om het beluchten van de wijn en het tot uitdrukking laten komen van de aroma’s.
Meer weten? Het boek ‘Wijnkenner word je zo’ is een aanrader, maar ook onze kookschoolchef Dennis kan je veel vertellen over wijn & spijs, in de gelijknamige kookschoolcursus!
Proost!
Geschreven door Kim Meuwissen zij is ontwerper bij Kookwinkel Oldenhof
Leave a reply