Barbecueën is een leuk tijdverdrijf, maar net als met koken achter het fornuis moet je het gerei achteraf schoon maken. Als je dat regelmatig doet dan heb je er het minste werk aan. Het vuil kan zo namelijk niet opbouwen.
Het begint met de makkelijkste stap. Laat regelmatig, wanneer je klaar bent met bakken, de barbecue niet gelijk doven. Zorg er juist voor dat je de temperatuur flink verhoogt, liefst tot zo’n 350 graden. Dat doe je door de luchtinvoer en -uitvoer ver open te zetten. Laat het deksel dicht zitten, zodat de warmte niet wegvliegt. Het kan zijn dat de barbecue ook aan de buitenkant heet wordt, dus kijk uit. Mogelijk komt er veel rook uit de luchtuitvoer. Dat zijn de vetten die nog verbranden, die rook houdt vanzelf op. Na maximaal een halfuur zal de binnenkant zijn schoongebrand. Je kunt deze behandeling doen met het rooster in de barbecue, maar ook eventuele pizzastenen, warmteschilden, alles wat je tijdens het barbecueën boven directe hitte mag gebruiken.
Als het vuur gedoofd is
Draai alle luchtgaten dicht en laat het vuur uitdoven. Wanneer de temperatuur een stuk gedaald is begint het werk. Open het deksel en schrob het grillrooster met een grillborstel schoon. Zolang het rooster een klein beetje warm is, is het gemakkelijker om de aanbaksels van het rooster te borstelen. Als je je echt teveel hebt laten gaan en het vuil hardnekkig is, dan kan je het rooster ook een grondige schoonmaakbeurt geven. Doe het rooster dan in een vuilniszak. Meng warm water met biologisch handwasmiddel en giet in de vuilniszak. Maak de zak dicht en laat een nacht weken. De volgende dag is het rooster gemakkelijk schoon te maken.
Dan is er de barbecue zelf. Onderin liggen nog de kooltjes van het opstoken. Roer daar goed doorheen, zodat alle as en kleine stukjes door het kolenrooster heen vallen. Schep de grotere stukken houtskool uit de barbecue, die kan je later weer gebruiken.
Kamado
De volgende stap is er een die afzonderlijk voor kamado’s geldt. Die hebben namelijk een firebox. Dat is de keramische binnenring in de barbecue. Haal eerst met een aspook de as en verbrandingsresten uit de firebox, dat kan vanuit de luchtinvoer. Vervolgens haal je de firebox uit de onderschaal. Die bestaat uit een boven- en onderkant, die afzonderlijk uit de schaal kunnen worden gehaald. Bij de Kamado Joe is het nog een stapje gemakkelijker: de bovenkant van de firebox bestaat uit segmenten, zodat hij minder snel breekt. Gebruik een stoffer en blik, of een bouwstofzuiger als je die hebt, om de as uit de onderschaal te halen. Borstel de binnenkant van de boven- en onderschaal af, zodat loszittend vuil eraf komt.
Buitenkant
Een barbecue met een geglazuurde of geëmailleerde buitenkant is heel eenvoudig te reinigen. Gebruik een zachte spons en een mild afwasmiddel om al het vuil aan de buitenkant eraf te halen. Droog met een microvezeldoek af, en je barbecue kan weer voor de dag komen. Bij een kamado heb je nog een extra handeling in het onderhoud van je barbecue. Controleer een paar keer per jaar of de moeren nog strak genoeg aangedraaid zijn. Smeer ook het scharnier met een klein beetje teflonspray en de barbecue kan er weer tegenaan. Voorkom daarbij wel dat je de spray het ei zelf in spuit, doe het ei dicht of houd er een kartonnetje achter.
Wat je zeker moet voorkomen, is dat je zwaar-geparfumeerde of heel agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. Allereerst is het niet nodig: je wilt niet dat je barbecue naar bloemetjes ruikt. Het is een plek voor rook en vuur tenslotte. Het is daarnaast eenvoudigweg niet nodig. Het overgrote deel van het vuil zijn voedselresten, vet en roet. Zeker op de binnenkant van je kamado is het gebruiken van schoonmaakmiddel uit den boze. De binnenkant van de schil is namelijk poreus, en het schoonmaakmiddel kan daar in trekken. En wat er in kan trekken kan er ook weer uit dampen. Dan is het toch niet zo fijn als je gerookte spareribs ineens naar eucalyptus smaken. En dan kunnen schoonmaakmiddelen ook nog weleens schadelijk voor de gezondheid zijn.
Gebruik dus voor de losse delen alleen afwasmiddel zoals je ook voor je afwas zou gebruiken. Voor het rooster kan je een biologisch (enzymatisch) handwasmiddel gebruiken. Spoel dan wel het rooster heel goed af. Alle poreuze delen (de schalen van de kamado en de firebox) kan je met een zachte borstel schoonmaken.
Schoon schip
Als je steeds de moeite neemt om gelijk na het grillen je barbecue schoon te maken, dan is het per keer maar een paar minuten werk. Af en toe de temperatuur hoog opstoken zorgt dat er weinig hardnekkige resten de kans hebben om aan de het rooster te kleven. Hoe beter je structureel de barbecue na gebruik reinigt, hoe minder vaak het nodig zal zijn om schoon te stoken. Want zeg nu zelf: er is toch weinig frustrerender dan er achter komen – zodra je de kooltjes wilt aansteken – dat het rooster nog vies is van de vorige keer?
– Met de juiste materialen is het schoonmaken van je barbecue gemakkelijk. Kijk voor specifieke producten hier.
Leave a reply