September staat voor kookwinkel Oldenhof in het teken van de Crock-Pot Express. Dit onwijs toffe nieuwe keukenapparaat is echt een must voor iedereen die graag veel kan met een machine en van lekker eten houdt. Omdat de Express werkt met kant-en-klare programma’s, die je aan je persoonlijke voorkeur kunt aanpassen, doet de pan het meeste van het werk voor je.
Dineren (z)onder druk
Je kunt deze multicooker voor meer gebruiken dan alleen aardappels in recordtijd koken of stoofpotten een dag lang laten garen. Doordat de machine zoveel verschillende programma’s heeft kan je een combinatie daarvan gebruiken om steeds het gewenste resultaat te krijgen. Hierdoor kan je met je Crock-Pot Express elke gang uit je diner bereiden. Om die boude stelling te bewijzen laten wij je elke week een gang zien! Deze week – de soep.
Express-soep
Ik hoor je al denken: ja kunst, je kunt soep in elke pan maken. Op zichzelf is daar geen speld tussen te krijgen. Waarom je dan zou kiezen om de Express te gebruiken? Feitelijk is dat eenvoudig. Doordat er een snelkookfunctie op zit, bereikt de Express hogere temperaturen. Dat heeft als voordeel dat sommige processen een stuk sneller gaan, zo ook de garing van producten. In de meeste gevallen wordt de kooktijd meer dan gehalveerd. Dit komt omdat bij de druk in de snelkookfunctie, het kookpunt van water bijna 15 graden hoger ligt dan onder normale omstandigheden. Daardoor vinden ook allemaal reacties sneller plaats, waaronder de Maillardreactie. Die reactie is verantwoordelijk voor een heleboel smaken, vaak verkregen door hoge temperaturen of lange bereidingstijden.
Koken als wetenschap
Dit recept gebruikt die reactie om extra smaak toe te voegen aan de toch al rijke smaak van een wortelsoep. Als basis voor deze bereiding heb ik de wortelsoep van Modernist Cuisine gebruikt. Deze stond al een tijdje op mijn verlanglijstje om te maken, vooral omdat de basis van deze bereiding zo puur en simpel is. Er zit voornamelijk… wortel in. Er zit nog wat boter bij, wat een lekkere smaak geeft. Wat nog belangrijker is, is de baking soda die je toevoegt. In een basische omgeving versnelt de Maillardreactie, baking soda is basisch, dus die versnelt dit effect. Ook de hogere temperatuur en het weinige water dat er bij zit zorgt voor een diepere smaak. Nou, genoeg achtergrond, er moet nodig gekookt worden!
Wat heb je nodig?
500 gram wortelen, geschild, in stukken van 5 cm gesneden
250 gram boter, ongezouten
30 ml water
5 gram zout
4 gram baking soda (3/4 tl)
700 ml wortelsap
40 gram ijskoude boter, in blokjes
Zout, naar smaak
Bereiding
- Allereerst zet je de Crock-Pot Express op de sauteerfunctie aan. Hierdoor verwarmt de pan, zodat je er de boter in kunt smelten. Meng in de tussentijd het water, zout en de baking soda en voeg dit samen met de wortelen toe aan de pot.
- Laat de wortelen in ongeveer 25 minuten garen op de snelkookstand en laat na het verlopen van de kooktijd de stoom uit het ventiel ontsnappen. Gebruik wel een pannenlap of ovenhandschoen, er komt stoom van 115 graden uit het ventiel!
- Giet de inhoud van de pot in een vergiet boven een hittebestendige kom. Weeg 115 gram boter af en doe die samen met de wortels in een blender en pureer tot een gladde wortelpuree. De rest van de boter heb je voor dit recept niet meer nodig!
- Doe de wortelsap intussen in de pot en verwarm deze met behulp van de sauteerfunctie tot deze kookt.
- Giet de wortelpuree uit de blender in het wortelsap, het liefst door een puntzeef om het helemaal glad te maken.
- De soep kan nu redelijk dik zijn, je kunt de soep door wat water toe te voegen iets verdunnen.
- Als de soep naar wens is, kan je er nu de blokjes koude boter aan toevoegen. Roer met een siliconen of houten lepel of garde tot alle boter is opgelost en serveer de soep warm!
- Wat echt superlekker is, is om de boter die je op het eind toevoegt, van tevoren te pureren met dragon. Dit frisse kruid haalt het beste in de wortel naar boven!
Tips:
- als de wortelpuree niet gemakkelijk door de puntzeef gaat, kan je er ook een staafmixer in zetten. Hierdoor ontstaat een soort centrifuge in de zeef, waardoor de vloeibare massa door de zeef geslingerd wordt en je extra snel zeeft.
- De overgebleven boter kan je heel goed klaren (botervet en melkeiwitten scheiden) en het botervet in een ijsklontjesvorm invriezen. Hierdoor heb je smaakvolle boter waarmee je hartige sauzen extra smaak kunt geven. In de diepvries is dit nog enkele maanden houdbaar.
2 Comments
Leuk recept, ben benieuwd naar de smaak. Schrik alleen wel van de hoeveelheid boter en gebruik boter is me niet duidelijk. Je smelt de boter en doet dan de rest erbij van stap 1 ? Of giet je de boter dan uit de pan ? Gebruik je ipv 250 gram boter 115 gram? Waarom staat dat dan niet in de ingredientenlijst?
Dag Marja,
Omdat de Crock-Pot een minimale hoeveelheid vloeistof vereist gebruikt het recept 250 gram boter voor het garen, en wordt daarvan maar 115 gram in de volgende stap gebruikt. De resterende 135 gram kan je goed bewaren, en is nu voorzien van een lekkere wortelsmaak. Je kunt het vocht er nog afkoken of zelfs de boter klaren, zodat het wat beter houdbaar is. Het is heerlijk om deze rijke boter bijvoorbeeld te gebruiken om een volle saus mee af te maken. Omdat er in totaal meer dan 1300 ml soep overblijft is de 115 gram boter niet al te veel (naar verhouding zit er 3 keer zoveel boter in een boterkoek, en die eet je ook niet in je eentje op).