Met een koksmes kan je heel veel meer dan alleen maar snijden. Sterker nog, in veel professionele keukens worden deze werkpaarden werkelijk voor alles gebruikt. Natuurlijk zijn er toepassingen die het culinaire daglicht niet verdragen: het openen van een bierflesje of het omhoog wippen van het metalen ringetje op het deksel van een conservenblik zijn niet de meest mes-vriendelijke toepassingen. Die kan ik dus alleen maar afraden, daar is weer heel ander gereedschap voor. Maar wat kan je dan allemaal wel met je mes? Wij hebben verschillende toepassingen uitgebreid voor je op een rijtje gezet!
-
Groenten snijden
Het klinkt een klein beetje als een open deur, maar het snijden van groenten is een van de beste toepassingen voor een koksmes. De ronding van het lemmet zorgt ervoor dat je met het mes gemakkelijk een rondgaande beweging kunt maken. Hierdoor kan je onafgebroken snijden. De breedte van het lemmet zorgt ervoor dat je het mes met de knokkels van je andere hand kunt geleiden zonder dat je het risico loopt om je te snijden.
-
Producten verplaatsen
Wat ik na snijden misschien wel het meest met het brede lemmet van mijn koksmes doe, is hetgeen ik gesneden heb verplaatsen, de pan in bijvoorbeeld. Het lemmet is breed genoeg om een hele boel uiensnippers of plakken wortel te vervoeren. Bijkomend voordeel is dat je nu geen bordje ofzo hoeft vies te maken.
-
Knoflook pletten
De makkelijkste manier om knoflook te pellen is door de teen te pletten. Met de muis van je hand kan je de hele bol open drukken. Vervolgens neem je een teentje en legt die op je snijplank. Leg het lemmet van het mes erop en sla weer met de muis van je hand. Let er wel op dat je de snede niet kunt raken. Snijd vervolgens het kontje van de teen en het vel komt nu gemakkelijk los van de teen.
-
Knoflook wrijven
Als je de knoflook al een beetje gesnipperd hebt, maar graag nog fijnere knoflook wilt, kan je ook met je koksmes in de weer. Strooi een beetje zout op de knoflook en wrijf met het lemmet de knoflook met het zout fijn. Het zout dient als een soort schuurmiddel op de knoflook en wrijft het kapot. Daarnaast onttrekt het ook nog vocht aan de knoflook, waardoor het gemakkelijker kapot wrijft. Met je koksmes kan je vervolgens je knoflookpuree naar de pan verplaatsen. Oh ja, en het zout voegt ook nog wat extra smaak toe, dus dat is een win-win-win-win situatie!
-
Paprika snijden
Natuurlijk kan je ook met een klein mesje paprika snijden, maar dan heb je dé grootste snij-hack nog niet gevonden. Voor die hack heb je een groot mes nodig. Je zet de paprika rechtop neer, en kijkt hoe de ribben lopen. Snijd met het mes parallel aan de ribben, het stuk tussen twee ribben uit. Als je de vorm van de paprika volgt kan je op deze manier de hele tussenstukken uit de paprika snijden. Wanneer je het goed doet heb je paprika zonder zaadjes en zaadlijsten. Al het afval heb je vervolgens nog aan één stuk. Deze methode scheelt een hoop gepriegel met een officemesje! Handig toch?
-
Avocado’s snijden en ontpitten
Iedereen die weleens avocado’s eet heeft het weleens meegemaakt: het zit even niet mee, en je hebt per ongeluk al guacamole van de avocado gemaakt voordat hij goed en wel uit de schil is. Ook dat is met een koksmes goed te voorkomen. Met je koksmes kan je de avocado met schil en al rondom tot de pit insnijden. Door de twee helften nu draaiend uit elkaar te halen heb je één helft met de pit en een zonder. Houd de helft waar de pit in zit in je hand, met de pit zichtbaar. Tik voorzichtig de snede van je mes in de pit en draai de pit uit de avocado. Met het puntje van je mes kan je nu de avocado tot de schil inkerven, in ruitjes, streepjes of vierkantjes, en met een lepel haal je het vruchtvlees uit de schil. Een kind kan haast de was doen.
-
Kokosnoot openen
Natuurlijk kan je speciaal gereedschap kopen om kokosnoten te openen. Sommigen gaan zelfs met een hamer en schroevendraaier in de weer, maar dat hoeft helemaal niet. Voor dit gebruik heb je de dikke rug van het koksmes nodig, en niet de snede. Houd de kokosnoot stevig vast in een hand, en sla met de rug van het mes stevig op het midden van de noot. Draai de noot een stukje en geef weer een goede tik, herhaal tot de noot opengebarsten is. Als je een beetje geoefend bent kan je in een paar tikken een kokosnoot openen.
-
Kruiden snijden
Heel veel mensen gebruiken een ongeschikt mes om hun kruiden te snijden. Waar je dat aan ziet? Kijk maar eens naar je snijplank. Als die groen is na het snijden van kruiden (en niet van zichzelf), dan heb je de kruiden om zeep geholpen. Door een goed scherp koksmes te gebruiken en zo snel mogelijk te snijden beschadig je de blaadjes zo min mogelijk. Zo blijft de smaak in de kruiden en niet in je snijplank. Door de vorm van het lemmet kan je een koksmes ook als een wiegemes gebruiken. Leg je hand plat op de rug van het mes, vlak achter de punt. Die hand is je tegenwicht voor je andere hand, waarmee je de snijbeweging maakt. Zo snijd je ongelooflijk grote hoeveelheden snel weg.
-
Vis ontschubben
Als je weleens een hele vis koopt, dan zal het je vaak genoeg gebeurd zijn dat je deze nog van de schubben moest ontdoen. Voor iedereen die maar af en toe een vis moet ontschubben is het niet noodzakelijk om een visontschubber te kopen. Als je de rug van het mes gebruikt kan je ook de schubben van de vis schrapen. Nog wel een tip van de auteur: doe het buiten, of in een ruimte die je gemakkelijk schoon kunt maken. Je kunt nog weken schubben vinden op plekken waar je niet wist dat ze heen konden vliegen.
-
Schrapen
Regelmatig moet je in de keuken dingen schrapen. Dat kan het vet van kippenhuid, de zaadjes uit een vanillepeul of het laatste restje vocht van een maiskolf zijn. Als je daar de rug van het mes voor gebruikt dan blijft je mes scherp en het product intact. Omdat het lemmet zo breed is, kan je lang doorschrapen tot je de vanille of het vet van je mes moet halen.
Het koksmes als werkpaard
Een koksmes is echt een werkpaard in de keuken, en die naam heeft het niet voor niets zoals je hier al hebt kunnen lezen. Een ding wat al deze toepassingen gemeen hebben is dat het handig is om een lang en breed mes te gebruiken om ze te doen. Laat je niet afschrikken door de grootte van een koksmes. Een mes van minimaal 18 cm lang komt zeker van pas als je een meloen of pompoen wilt snijden. Hoe breder het lemmet, hoe makkelijker je er knoflook mee fijnwrijft of producten mee verplaatst. Investeer in een goed koksmes en ik weet zeker dat je er jarenlang plezier van hebt. Want zeg nu zelf: wat is er nu fijner dan een stuk gereedschap dat doet wat jij wilt, je voor veel dingen kunt gebruiken én dat lang mee kan gaan?
Leave a reply