Specerijen halen dit najaar een wereld aan smaken in huis: van Vietnam, India en Brazilië, tot Guatemala, Sri Lanka en Madagascar. In jouw keuken komen ze samen in een heerlijk traditioneel herfstgerecht. Zowel voor mens als natuur staat herfst in het teken van naar binnen keren en tot rust komen. Het uitgelezen moment om de keuken in te duiken en eindelijk te genieten van een stoofgerecht of verse soep. Verwarmende specerijen en geschikt keukengerei zijn hierbij onmisbaar, bijvoorbeeld om te stoven. Kies bijvoorbeeld voor een stoofpan van La Cuisine. Deze is geschikt voor alle warmtebronnen. Zo bereid je een gerecht voor op het fornuis en gaart deze door in de oven. Lees verder om te ontdekken welke specerijen hierbij niet mogen ontbreken en hoe je ze verwerkt.
1 Kaneel
Kaneel is afkomstig van de bast van verschillende struikachtige bomen. Deze wordt in kleine stukken opgerold en gedroogd. Kaneel past zowel bij zoete als hartige (stoof)gerechten, wild, ragouts en ingemaakte vruchten. Geen wonder dat het veelvuldig wordt gebruikt in baksels, Indiase, Mexicaanse en Midden-Oosterse gerechten. Voor toepassing in een stoof kies je het beste voor de hele variant. Als smaakmaker voor een warm ontbijtje of in een baksel kies je voor van fijngemalen kaneelpoeder. Maak daarbij voor het beste resultaat gebruik van een Silikomart of Nordic Ware bakvorm. Kaneel past perfect bij appel, peer en noten. Voor het bereiden van hartige gerechten ga je het beste voor Cassia-kaneel en bij zoete voor de variant uit Ceylon.
2 Steranijs
Steranijs straalt als een van de hoofdrolspelers in het bekende Chinese vijfkruidenmengel. Qua smaak is dit opmerkelijk gevormde specerij warm en kruidig, en uiteraard anijsachtig. Hierdoor laat steranijs zich perfect combineren met venkel, stoofperen, mandarijn, peer en appel. Het wordt vaak gebruikt in de Indonesische keuken in een heerlijke curry. De gedroogde vrucht is hard en als geheel niet eetbaar en dient voor het serveren verwijderd te worden. Toevoegen aan het begin van of tijdens het bereiden. De steranijs kan ook worden gemalen, het poeder kan wel worden gegeten. Ook heerlijk in de thee met venkel, zoethout, rooibos of als basis voor sterrenmunt.
3 Kardemom
Kardemom is een echte alleskunner die zich in tal van warme, koude, zoete en hartige gerechten laat verwerken. Dit specerij heeft een unieke smaak: kruidig, zoet, citrusachtig en warm. Net als steranijs en kaneel is kardemom een belangrijk bestanddeel van Indiase Chai, maar ook van kerriepoeder, Garam Masala en koek- en speculaaskruiden. Dankzij de peul blijven de pitjes extra goed beschermd en houdbaar. Deze geven de meeste smaak af en dienen voor gebruik gekneusd of gevijzeld te worden. Wil je een extra intense smaak? Rooster de zwarte pitjes dan kort voor gebruik waardoor ze brosser worden. Gebruik een zware vijzel met ruwe binnenkant, deze plet zonder moeite de harde korrels. Kardemom combineert perfect met karwijzaad, komijn, kruidnagel, chili, koriander, gember, paprika en peper in een gerecht met bijvoorbeeld appel, sinaasappel, peer, peulvruchten of zoete aardappel.
4 Nootmuskaat
Nootmuskaat heeft een uniek en kenmerkend aroma. Het voegt een kruidige, warme smaak toe aan gerechten. Gebruik met mate: de smaak overheerst snel. Geschikt in combinatie met sperziebonen, witlof, vlees, bloemkool en het op smaak brengen van soep, sauzen, ragout, stamppot en aardappelpuree. Voor een intense smaak rasp je de nootmuskaat voor het opdienen vers over het gerecht met behulp van een nootmuskaatrasp. Kies je voor gemak? Dan is er een gemalen variant te koop. De smaak hiervan is milder, minder intens en het product korter houdbaar.
5 Karwijzaad
Qua uiterlijk lijkt dit specerij op anijs of komijn. De smaak zal je echter doen verrassen: zoet, nootachtig en tonen van citrus en anijs. Karwij is onmisbaar in een goede goulashsoep in combinatie met tomaat en paprika. Ook in andere stoofgerechten met peulvruchten, laurier, kool, kaas of vlees. Dankzij de zoete smaak combineert karwijzaad ook goed met rooibosthee of in een frisse salade met anijs en venkel.
6 Peper
Zelfs de smaak van aardbeien en chocolade zijn met dit specerij tot een compleet nieuw niveau te tillen. Zwarte, groene, rode en witte peper zijn afkomstig van dezelfde plant, maar worden in een ander stadium geplukt of op andere wijze verwerkt. Ook de smaak verschilt. Zwart is het pittigst, wit iets scherper, rode peperkorrels zijn iets zoeter en groen het mildst. De roze variant is geen echte peper, maar een gedroogde vrucht van een ander soort struik. Hoewel er veel voorgemalen varianten te koop zijn, blijft versgemalen peper het allerlekkerst.
Hou bij de keuze van een molen rekening met het soort peper, het materiaal en het gebruik. Gebruik een molen met metalen binnenwerk alleen voor zwarte of witte peper, van de andere soorten kan het maalwerk vast komen te zitten. Maal nooit direct boven een warm gerecht of stomend hete pan, hierdoor kunnen restjes peper gaan klonten of erger: het binnenwerk gaan roesten.
7 Jeneverbes
De gedroogde besjes van de gelijknamige plant doen qua uiterlijk denken aan grote peperbolletjes en worden vaak gebruikt in gerechten met lams- en rundvlees. De jeneverbes is geschikt om langere tijd mee te laten sudderen en geeft daardoor juist des te meer smaak af. Kook een aantal bessen mee met zuurkool of voeg ze toe tijdens het bereiden van wild, gevogelte, vis of marinade. De smaak is houtachtig, licht bitter en kruidig. Wanneer de bessen langer worden verwarmd komt er een zoetere smaak vrij, bijvoorbeeld tijdens het stoven in de la Cuisine stoofpan. Kneus voor gebruik licht in een vijzel om de smaak sneller los te laten komen.
8 Kruidnagel
Kruidnagel geeft een aardse, rijke smaak aan gerechten. Combineert goed bij kool, bietjes, stoofvlees en peulvruchten. Dankzij de warme smaak is kruidnagel ook in zoete gerechten, cake, koekjes of thee te verwerken. Zo wordt het gebruikt in chai thee, koekkruiden en stoofpeertjes. Bovendien is kruidnagel onmisbaar in de Crock-pot met rendang of de bereiding van rode kool en glühwein. Stamp de kruidnagels fijn in een vijzel of verwijder ze na het bereiden: ze behouden zelfs na lang stoven een zeer sterke smaak.
Deze, en tal van ander specerijen vormen de basis voor de heerlijkste gerechten. Specerijen zijn afkomstig uit een tropisch klimaat en komen van bloemknoppen, zaadjes, vruchten, wortels, bast en zelfs meeldraden. Zorg dat je altijd voldoende basisingrediënten in huis hebt, zoals specerijen, bouillon, wortel, ui en aardappels. Zo maak je van vlees, groente of paddenstoelen last-minute gemakkelijk een lekker eenpansgerecht.
Volg jij het liefst een traditioneel recept of ontdek je graag zelf nieuwe combinaties?
Leave a reply