Groente en fruit zijn op hun best wanneer je ze zelf plukt of uit de grond trekt. Maar mensen met een moestuin – of net als ik, een schoonfamilie met een moestuin – weten ook dat je vaak in 1 keer heel veel oogst hebt en je die hoeveelheden vaak niet allemaal gelijk op krijgt. Zo had de oma van mijn vriend een week geleden een heleboel kersen. In een grote teil had ze de mooie donkerrode kersen klaarliggen om mee te geven aan iedereen die ze wilde hebben. En omdat mijn vriend dol is op kersen, kregen we een ruime kilo ervan mee.
Nou kun je zure kersen verwerken in een cake, in ijs of ze gewoon zo opeten, maar wat ook heel lekker is, is om ze in te maken. Ingemaakte kersen zijn veel langer houdbaar waardoor je ook in de herfst of winter nog kunnen genieten van de kersen. Bij vanille vla of roomijs bijvoorbeeld. Bovendien hebben we de komende tijd nog genoeg andere heerlijke verse groenten en fruit om van te genieten!
Ik dacht altijd dat ik inmaken niet zo leuk zou vinden – omdat je namelijk niet eindigt met iets waar je gelijk van kunt genieten – maar eigenlijk is het best een precies proces waarbij het best spannend is of je de potjes goed afgesloten krijgt.
Benodigdheden:
2 x 0,5 liter inmaakpot
1 kg kersen
1 liter water
750 gr suiker
Het begint met de potjes – ik heb gekozen voor de mooie potten van Kilner. De pot die ik gekozen had is voorzien van een 2-delige vacuümdeksel. Het ene deel van het deksel ligt als het ware op de rand van het glas en vormt het vacuüm waardoor de pot afsluit. Het andere deel schroeft er omheen en houdt de andere deksel op zijn plaats. Dit tweede deel kan keer op keer gebruikt worden, het andere deel moet iedere keer vervangen worden. Een ingenieus systeem, maar het werkt heel goed!
Bereiding:
Was de potten goed af voor gebruik met heet water en afwasmiddel. Zet een grote kookpan op het vuur. Als het water ongeveer 80°C is (controleer dit met een thermometer) plaats je de deksels even in het water en haal je deze er gelijk weer uit. Als het water kookt leg je de pot(ten) in het water en laat je deze een minuutje steriliseren. Haal de potten voorzichtig uit het water met een jampottang of bijvoorbeeld een vleestang. Laat de potten en deksels uitlekken op een schone theedoek.
Was de kersen en ontdoe ze van hun steeltje. Als je stevige kersen hebt, kun je deze het beste ontpitten met een ontpitter. Wij hadden zachte kersen, dus besloten de kersen met pit en al in te maken.
Verwarm 1 liter water en voeg de suiker eraan toe. Voor onze zure kersen gebruikten we 750 gr suiker op 1 liter water – voor zoete kersen kun je beter 300 gr op 1 liter water gebruiken. Verwarm tot de suiker goed opgelost is en laat even koken.
Voorzichtig schenken
Verdeel de vruchten over de potten en laat minimaal 2 cm van de bovenrand vrij. Schenk de suikeroplossing voorzichtig over de kersen, zonder de rand te raken. Gebruik hiervoor eventueel een jamtrechter (zorg er dan wel voor dat deze ook gesteriliseerd is of de rand van de potten niet raakt). Plaats het plaatje van de deksel op de potten en draai de schroefdop – niet te strak – vast.
Plaats de potjes in een grote kookpan of in een weckketel en laat ongeveer een halfuur lang op ongeveer 80°C pasteuriseren.
Haal de potten uit het water en controleer of de binnenste deksel naar binnen toe gedeukt is – dan is het vacuüm gevormd. Laat de potten rechtop een dagje afkoelen.
Plak het bijgeleverde etiket op de potten zodat je ook in de herfst nog weet wanneer je kersen hebt ingemaakt en zet de kersen in je keukenkastje tot je deze gaat gebruiken.
Tja en nu? Nu heb je maanden om te bedenken waar je het ingemaakte kersenmengsel voor gaat gebruiken. Op een monchou-taart? Bij een heerlijk ijsje? Door de vanille vla? Mmm… gelukkig zijn er nog wat verse kersen over – dan kunnen we er toch nog gelijk van genieten.
Geschreven door Kim Goedegebuure, zij is content medewerker bij Kookwinkel Oldenhof.
1 Comment
[…] vind je verreweg de lekkerste kersen, teveel om in één keer op te eten. In aanvulling op de ingemaakte kersen of gewoon vers van de boom maakte Sabrina Ghayour in Feasts een belachelijk lekkere kersenparfait […]