Stomen is misschien niet het eerste wat bij je opkomt als je denkt aan koken in een snelkookpan of slowcooker. Toch is dit Crock-Pot Express een van de gemakkelijkste én snelste apparaten om mee te stomen. Het gewone koken in een snelkookpan gaat zo snel doordat de stoom in de pan heter kan worden dan kookwater. Bij de Crock-Pot zit een metalen rekje meegeleverd, producten op dat rekje blijven net boven de benodigde vloeistof en kan je dus stomen. Als je van dat effect gebruik maakt kan je dus ook heel snel stoomgerechten bereiden! In ons Crock-Potdiner is het nu tijd voor de tweede gang, dus besloten we je de stoomfunctie te demonstreren.
Een van de voedselregio’s waar het meest gestoomd wordt is in de brede Chinese keuken. Daarom is het tweede gerecht dat we je deze maand voorkoken vanuit de Crock-Pot Express heerlijke Dimsum uit het Basisboek Aziatisch. De vulling van deze siew maai-achtige dimsum bestaat uit garnalen en varkensvlees en is heerlijk hoog op smaak gebracht met de heerlijkste smaakmakers. Met deze dimsum kan je zeker 6 mensen van een heerlijk voorgerecht voorzien!
Wat heb je nodig?
- 100 gr garnalen, gepeld en gehakt
- 250 gr. varkensgehakt
- 3 eetlepel fijngehakte knoflookstengels
- 50 gr waterkastanjes uit blik, fijngesneden
- 1,5 eetlepel lichte sojasaus
- 1,5 eetlepel rijstwijn
- 0,5 theelepel sesamolie
- 1 lenteui, in dunne ringen gesneden
- 1,5 eetlepel geraspte gemberwortel
- 24 wontonvellen
Wat moet je doen?
- Meng in een kom de garnalen, het gehakt, de knoflookstengels, waterkastanjes, sojasaus, rijstwijn, sesamolie, lente-ui en gember.
- Leg 1 el van de vulling in het midden van een wontonvel en breng de randen boven de vulling naar elkaar toe, zodat er een buideltje ontstaat. Maak deze niet helemaal dicht; de vulling moet nog te zien zijn. Herhaal dit met de rest van de vellen en de vulling.
- Knip een stuk bakpapier op maat van het stoomrekje van de Express-Pot en vet licht in met olie. Doe 250 ml water in de Crock-Pot en zet het rekje erin, legt het bakpapier op het rekje.
- Leg de dimsum op het bakpapier (zodat ze elkaar nét niet raken), sluit de Crock-Pot en gebruik de STEAM functie voor 8 minuten.
- Laat na het aflopen van de stoomtijd de reststoom weglopen door het ventiel open te draaien met een tang of een pannenlap (de ontsnappende stoom is heel heet!).
- Serveer de dimsum op een mooi bord met een bijpassend schaaltje met lichte sojasaus om in te dippen. Voor een avontuurlijkere twist kan je ook zelf een chilisaus of juist op basis van sesam kiezen, de mogelijkheden zijn eindeloos!
Wat ga jij stomen in de Crock-Pot Express?
Leave a reply