Druppelen is niet de beschrijving die de meeste mensen bedenken als ze het zetten van koffie zouden omschrijven. Al was het maar omdat de koffie tegen de tijd dat het gezet is al lang en breed koud is wanneer je het druppelt. Laat dat nu juist de aardigheid van de Cold Drip Coffee zijn.
Hete koffie
Uit een percolator komt de koffie kokend, uit een espressoapparaat is de koffie tussen de 90 en 95 graden. Turkse koffie zet je door de pan met water en koffie meerdere keren aan de kook te brengen en bij koffie opschenken begin je met water tussen de 85 en 95 graden. Hitte, kortom, speelt een belangrijke rol bij het zetten van koffie. Op een hoge temperatuur heb je een grote extractiesnelheid. Daardoor heb je in een korte tijd veel smaak aan je water. Het verbrandt de gemalen koffie ook een beetje, waardoor het bitter wordt. Dus moet de doorlooptijd niet te lang zijn, want dan wordt je koffie niet lekker.
IJskoud
Een heel andere benadering is de Cold Drip Coffee. In dat systeem wordt de koffie juist gezet met ijskoud water. Omdat de koffie-extractie dan veel langzamer verloopt, zorg je ervoor dat de koffie heel erg langzaam doorloopt. Het resultaat is een koffie die veel zachter van smaak is. Door de lagere temperatuur komen er ook heel andere aroma’s vrij. De koffie is vrijwel niet meer bitter, maar bevat wel heel veel meer cafeïne. Dat heeft namelijk een lange tijd nodig om op te lossen in water.
Cold Drip Coffee kan je met verschillende apparaten maken. De kleinere varianten lopen in enkele uren door. De grootste versies doen er tot 24 uur over om door te lopen. Bij kookwinkel Oldenhof verkopen we een versie waarmee je 3 liter tegelijkertijd kunt zetten. Dan is het toch een mooi voordeel dat je de koffie in de koelkast nog ongeveer een week kunt bewaren.
Druppelen
Het apparaat ziet er ongeveer uit als een laboratoriuminstallatie, maar dan met een houten rek eromheen. In het bovenste vat, dat met een deksel wordt beschermd tegen vliegen en invallend stof, gaat water met 10-20% ijsklonten erin. Dat zorgt ervoor dat het water goed koel blijft. Onder dat vat zit een kraantje. Door het kraantje een klein beetje open te draaien zorg je er voor dat het water eruit komt druppelen. Ongeveer 6-7 druppels per 10 seconden is de richtlijn.
Je hebt grof gemalen koffie nodig om Cold Drip Coffee mee te zetten. Dat is ongeveer 1/12 van het gewicht aan koffie. Dus op 3 liter koffie die in het grote apparaat past, heb je 250 gram koffie nodig. De koffie gaat in het tweede vat van boven. Daar zit onderin een filter dat de koffieprut tegenhoudt. Bovenop leg je een filterpapiertje, waardoor de bovenkant van de koffie door de vallende druppels niet uitholt. De koffie die onderuit het koffievat valt, gaat door een spiraalvormig buisje en landt in een groot vat onderin.
Veelzijdig brouwsel
Na een etmaal is al het water doorgedruppeld. Nu heb je een grote hoeveelheid, erg sterke koffie. Dit kan je zo drinken, aanlengen met heet water of het in een koffiecocktail gebruiken. Doordat het veel minder bitter is dan heet geëxtraheerde koffie kan je het gemakkelijker combineren met bittere sappen of frisdranken. Denk je eens in welke cocktails en mocktails je allemaal kunt maken met deze heerlijk koudgebrouwen koffie!
2 Comments
Wauw. waar kan ik dit krijgen…
Via onze website , en anders in een van onze winkels in Zwolle, Amersfoort of Hilversum!