Een pan met een goede anti-aanbaklaag is een uitkomst wanneer je liefhebber bent van het bakken van eiwitrijke producten, zoals eieren, vlees of vis. Nu wil je vast heel snel aan de slag met alle overheerlijke recepten die je in je hoofd hebt. Maar waar moet je nou precies op letten? Om het langst plezier te hebben van je pan hebben we beschreven hoe je deze pan het beste kan gebruiken en reinigen.
Gebruik
Wij adviseren om de pan op een lage stand op te warmen. Je wil namelijk dat bij het voorverwarmen de temperatuur constant en egaal wordt verdeeld door de gehele pan. De temperatuur kan je dan geleidelijk verhogen. Bij het gebruik van een inductieplaat is over het algemeen 2/3e van het vermogen voldoende om te beginnen met bakken. Je kan nu de vetstof toevoegen. Afhankelijk van het product kan je tijdens het bakken altijd de temperatuur of het vermogen aanpassen.
Een handige tip is om een vetstof op te warmen dat geschikt is voor een hoge verhitting, zoals arachide-, zonnebloem-, of koolzaadolie of gebruik speciale bak- en braadproducten. Deze vetstoffen zorgen voor een betere warmtegeleiding en kunnen ook een hetere temperatuur aan dan olijfolie en boter. Olijfolie heeft een relatief laag verbrandingspunt en de smaak kan snel bitter worden. Ook boter verbrandt snel, maar het is wel geschikt om mee te bakken op lagere temperaturen. Het is lekker voor de smaak en het geeft een mooie kleur aan het product om nog een klontje boter aan de verwarmde olie toe te voegen.
Gebruik altijd keukenmateriaal dat krasbestendig is, bijvoorbeeld hout, rubber of siliconen. Daarmee voorkom je dat je de pan onnodig beschadigd.
Bij gebruik op inductie raden wij af de pan te lang op de hoogste stand te gebruiken. Maak daarnaast geen gebruik van de boostfunctie van de inductieplaat. Een inductieplaat is erg krachtig en wanneer de pan snel te heet wordt, kan deze door oververhitting beschadigd raken. Wij adviseren om ook op een inductieplaat de pan geleidelijk op te warmen en geen gebruik te maken van de standen boven 2/3e van het vermogen van de inductieplaat.
Laat ook het afkoelen van de pan geleidelijk gebeuren. Een te snelle temperatuurdaling kan schadelijk zijn voor je anti-aanbaklaag. Wij raden daarom af om de hete pan gelijk te koelen met koud water. Laat de pan staan en rustig afkoelen.
Reiniging
Veeg eerst het overtollig vet weg met een keukenpapiertje. De beste manier om je pan weer schoon te maken is met warm water en afwasmiddel. Het is belangrijk de pan goed te ontvetten. Wanneer er vet achter blijft in de pan, kan dit inbranden in de anti-aanbaklaag waardoor deze beschadigd raakt.
Pannen met een anti-aanbaklaag kunnen over het algemeen in de vaatwasmachine worden gereinigd. Tenzij anders wordt vermeld. Wij adviseren overigens altijd om pannen met de hand af te wassen. Zo blijft de pan in de beste conditie en beleef je er het langst plezier van. Door pannen met een anti-aanbaklaag te reinigen in de vaatwasmachine gaat de kwaliteit van de antiaanbaklaag hard achteruit.
Handig toch deze tips? Wie weet ben jij wel de volgende beroemde Nederlandse chef-kok en dat gewoon lekker thuis in je eigen keuken.
Leave a reply