Er is geen moment geweest dat er meer Nederlanders een kamado hadden dan nu. Deze keramische houtskoolbarbecues bieden enorm veel controle en zijn daarom razend populair. Maar het komt ook weleens voor dat mensen minder gelukkig zijn met hun kamado. Dat is vaak niet zozeer om wat het apparaat niet kan, maar vele meer om wat de gebruiker nog niet kan! Gelukkig zijn er handige tips en slimme toevoegingen op de kamado om deze probleemloos te kunnen gebruiken.
De fik in je kamado
Om je kolen goed brandend te krijgen bestaan er verschillende methodes. Zo kan je kiezen om bijvoorbeeld een bed van kooltjes neer te leggen en die met behulp van aanmaakblokjes aan te steken. Deze methode werkt, maar als je zo snel mogelijk eten op je grill wilt hebben liggen neemt dit wel erg veel tijd in beslag. Nee dan zijn er bijvoorbeeld de snelstarters. Deze elektrische apparaten hebben nog het meest weg van een uit zijn krachten gegroeide föhn, en steken een beetje barbecue in tijd van een minuut aan. Nu hoef je dus nooit meer aan te klooien met spiritus en proppen kranten. De veiligste manier om je barbecue aan te steken.
Rustig aan
Nee dit gaat niet zozeer over het slowcooken op je kamado. Dat kan sowieso wel, daarvoor heb je prachtige hulpstukken als een convectorschild en Dutch ovens. Nee dit gaat over het kijken als je aan het slowcooken bent. Hoewel je natuurlijk wilt dat je eten niet teveel afkoelt door het deksel van de kamado op te doen ben je vaak wel nieuwsgierig naar de voortgang. Dat mag. Je mag zelfs kijken, maar niet te vaak. Maar als je gaat kijken, doet dat dan met beleid! Trek eerst het deksel op een kiertje, en open het deksel daarna pas helemaal. Door de plotselinge toevoer van verse zuurstof kan er een enorme vlam uit de barbecue komen. En geloof me: met één of twee wenkbrauwen minder smaakt dat langzaam gegaarde buikspek tóch minder lekker.
Na het garen
Als je bent uitgegeten is het slim om met een barbecueborstel gelijk de etensresten van het rooster te halen. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat ze opdrogen en een prachtige voedingsbodem voor allerhande bacteriën zijn. Maak dus gelijk je rooster schoon. Nu is voor het bakresultaat niet van belang of het rooster glimt, als er maar geen aanbaksels aan zitten. De volgende keer dat je de barbecue weer aansteekt zorgt de hitte van de kolen er voor dat alles goed schoonbrandt. Let wel op dat je bij het schoonmaken je handen niet brandt, zeker gietijzeren roosters blijven enorm lang heet.
Op de plaats rust
Wanneer er zo’n zeldzame dag is dat je geen zin hebt om de kamado te gebruiken, zorg dan dat hij er goed bij staat. Omdat het keramiek zo lekker isoleert kan er ook gemakkelijk schimmel in ontstaan als er niet genoeg doorstroom van lucht is. Dat is simpel op te lossen: houd de dop van de bovenkant af en zet het luchtroostertje onderin open. Op regenachtige dagen is het slim om een hoes over je barbecue heen te doen, zodat het materiaal zich niet met water volzuigt. Als dit wel gebeurt kan een kamado beschadigen bij vrieskou, en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Heb je, of wil je een kamado, en heb je er nog vragen over? Aarzel dan niet en kom langs in een van onze winkels, waar wij uitgebreid op je vragen kunnen ingaan en kunnen meedenken. Heb jij iets aan deze tips gehad?
Leave a reply