• Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
  • Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
Koken op vuur – de vlam ónder de pan
5 maart 2020

Koken hoef je helemaal niet per se op een fornuis te doen. Het is minstens zo leuk om dat buiten te doen. Maar hoe doe je dat dan? Dat hoeft niet op een fornuis. Je kunt ook op een open vuur koken, of op de barbecue. Veel mensen denken dat dit niets voor ze is, want het is zo’n gedoe. Dat is gelukkig helemaal niet waar, voor iedereen is er wel een manier van koken op vuur die bij jouw manier van leven past! Als je nog twijfelt kan je jouw manier van koken hieronder uitzoeken.

Cowboy style – voor de echte avonturier

Dankzij de Amerikaanse pannenfabrikant Lodge is het mogelijk je een ware vrijbuiter te wanen. Door een driepoot boven een kampvuur te zetten kan je een Dutch oven boven het vuur hangen. In een Dutch oven kan je van alles bereiden: van stoofpotten tot broden, en het meeste daartussen. Omdat het deksel een opstaande rand heeft kan je zelf smeulende kooltjes of stukken hout op het deksel leggen, waardoor de pan zich als een oven gedraagt. Aan de ketting kan je de pan zo hoog ophangen als nodig is voor jouw bereiding. En zeg nu zelf, veel beter dan boven houtvuur gegaarde chili con (of sin) carne wordt jouw buitenbeleving toch niet?

Comfort is ook wat – voor wie van kamperen houdt

Met behulp van bijvoorbeeld de Lodge Sportsman’s grill kan je ook een stapje luxueuzer buiten koken. Je kooktoestel balanceert nu niet meer boven een open vuur, maar je kunt heel beschaafd met kooltjes of kleine stukken hout koken. Omdat de Sportsman’s grill is voorzien van een stevig, gietijzeren rooster kan je twee pannen goed kwijt op het toestel. Dat maakt dit juist zo’n ideaal toestel: je kunt direct op het rooster grillen, en ernaast in een pan de saus of het bijbehorende brood maken.

Glamping – voor de luxe-minnende natuurliefhebber

Buiten en op open vuur koken hoeft niet te voelen alsof je aan het kamperen bent. Stel je voor. Nee je kunt ook gewoon buiten koken op een luxueuze manier. Wat zou je zeggen van een gietijzeren pan die je op je Everdure 4K zet. Zo kan je het braadstuk in de pan vanaf je telefoon in de gaten houden, om te zien of de temperatuurcurve niet te steil oploopt. Door het deksel van je pan een deel van de tijd open te zetten kan je toch die authentieke rooksmaak in je gerecht krijgen.

Terras-tijd – voor de terras-tijger

De minst rustieke manier om te koken op vuur is door een OFYR op je terras te zetten. Niet alleen heb je niet per se een pan nodig: de hele OFYR is een grote plancha. Je kunt er ook nog eens pannen van elk formaat op zetten, omdat de ring een enorme oppervlakte heeft. Omdat de hitte wat indirecter is door de dikke stalen plaat kan je ook bijvoorbeeld geëmailleerde pannen gebruiken bij het terraskoken op dit luxe toestel. Dankzij diverse accessoires kan je ook grote spiezen direct boven het vuur garen, handig toch?

Koken op vuur

Het koken op vuur hoeft niet per se ingewikkeld te zijn, dat heb je al kunnen lezen. Ongeacht van hoe luxe je wilt kunnen koken is er echt voor iedereen wel een methode van koken op vuur of boven kolen waar je je in kunt vinden. De directe hitte en de uitgesproken smaak van rook geven je gerecht een extra dimensie. Door te investeren in goede pannen die geschikt zijn voor gebruik op houtskool of vuur kan je voluit experimenteren met deze ontzettend bevredigende manier van koken.

barbecueeverdureKokenkoken met vuurkoken op vuurofyrpannenpannenmaand
Share

Inspiratie  / Producten  / Technieken

Maarten Van 't Klooster

You might also like

Over op inductie? Plan je nieuwe pannen!
23 januari 2023
Meteen aan de slag met je nieuwe kamado barbecue!
23 juni 2022
Hoe gebruik en onderhoud je een pan van roestvrij staal?
23 juni 2022

Leave a reply


Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *




© Copyright Kookwinkel.nl onderdeel van Kookwinkel Oldenhof || Over ons || Privacy