
De koekjesbijbel is hét naslagwerk voor het bakken van koekjes!
Omnomnom… overal koekjes! Nee niet die vervelende cookiewall die op elke website in je gezicht gedrukt wordt (sorry daarvoor). Wat ik bedoel zijn die knapperige, rijke, zoete (of hartige) baksels. Ik ben er gek op – van mariakaakjes tot roze koeken – wel met mate natuurlijk, er moet ruimte voor het avondeten zijn.
Koekjes van eigen deeg
Het mooie is dat je er helemaal niet zoveel gedoe aan hebt: iedereen kan koek bakken. Om je een handje op weg te helpen heb ik een paar essentiële attributen voor je op een rijtje gezet. Nou vooruit, ook een recept dan, uit de Koekjesbijbel. Deze verschijnt in dezelfde reeks als de razendpopulaire Bakbijbel. De Koekjesbijbel verschijnt in augustus, maar ik mocht vast een tipje van de sluier oplichten (en je kunt ‘em hier ook vast bestellen!).
Basale benodigdheden
- Mixer. Of je nu een hand– of standmixer gebruikt, een goede mixer is echt handig om gemakkelijk koekjes te kunnen maken. Het is snel, grondig en voorkomt dat het deeg bijvoorbeeld te warm wordt.
- Uitstekers. De koekjes die je in de winkel ziet zijn allemaal gelijk van vorm. Dat komt omdat ze meestal zijn uitgestoken met een uitsteekvormpje. De meest veelzijdige vorm is een ronde uitsteker, maar er zijn tal van toffe variaties. Als eerste uitsteker zou ik kiezen voor een ronde set, met meerdere maten uitstekers erin.
- Deegroller. De meeste mensen hebben er al een, maar een deegroller is echt onmisbaar bij het maken van de meeste koekjes. Je kunt kiezen uit enorm veel verschillende rollers: metaal, hout, kunststof, met en zonder handvatten of geleiders. Een tip: in de basis werken ze allemaal, maar neem wel een rechte voor koekjes.
- Spuitzak. Met een spuitzak kan je de vulling van koekjes of redelijk vloeibaar koekjesdeeg spuiten. Je hebt de keuze uit spuitzakken van textiel, die je afwast en hergebruikt, of wegwerpspuitzakken. Let er wel op dat je een herbruikbare spuitzak alleen voor hartig of zoet gebruikt, voor je het weet smaakt je slagroom naar gevulde eieren.
- Spuitmondjes. Wel zo handig in combinatie met de spuitzak. Er zijn talloze spuitmondjes waar je uit kunt kiezen, per stuk of in uitgebreide sets.
- Koekjespistool. Als je van bijvoorbeeld spritsen houdt, dan kan ik je deze enorm aanbevelen. Dit heel stugge koekjesdeeg moet met behoorlijk veel kracht in een vorm worden geperst. Door deze culinaire equivalent van een kitpistool is het veel gemakkelijker om dit soort koek te maken (ook handig voor churros trouwens).
- Draadrooster. Een draadrooster is totaal onmisbaar. Dat klinkt overtrokken, maar het is echt zo: hierop kan je de koekjes laten afkoelen aan alle kanten. Doordat er veel draden op een goed rooster zitten worden de koekjes goed ondersteund en raken ze niet vervormd.
Natuurlijk zijn er nog talloze andere dingen te bedenken om te gebruiken bij het koekjesbakken. Het gerei dat ik hier genoemd heb volstaat voor de meeste koekjes.
En zoals beloofd, ook nog een recept! Het zijn de Bretonse koekjes geworden, lekker veelzijdig, en nog niet moeilijk om te maken ook.
Bretonse koekjes

Bretonse koekjes zijn lekker bros en zijn het lekkerst als je goede, gezouten boter gebruikt
Voor 25-40 koekjes
Ingrediënten
Voor het deeg
185 gr gezouten boter, op kamertemperatuur
150 gr fijne suiker
4 eidooiers, op kamertemperatuur
250 gr bloem
2 tl bakpoeder
Verder nodig
boter, om in te vetten
bloem, voor het werkblad
Tip: Voeg ¼-½ theelepel zout toe als je ongezouten roomboter gebruikt.
Dit Franse koekje is het allerlekkers als je hem met gezouten Franse roomboter bakt. Verder geen fratsen, gewoon een heel rijk, kruimelig koekje dat vol van smaak is door de boter. De koekjes worden gebakken in bakringen of, zoals ik heb gedaan, in de vormpjes van een cupcakevorm. Zonder vormpje of bakring zou het deeg tijdens het bakken te veel uitlopen, terwijl die gerezen zijkant juist zo mooi is!
- Meng de boter met de suiker tot een gladde romige massa. Voeg de eidooiers toe en roer ze erdoor. Meng tot slot de bloem en het bakpoeder door de massa. Het deeg is wat plakkerig, dat hoort zo. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 °C en vet de vormpjes van een cupcakevorm (of bakringen met een doorsnede van 4-6 centimeter) in met boter.
- Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 6-8 millimeter. Steek of snijd er rondjes uit ter grootte van de vormpjes en leg ze in de vormpjes. Of plaats de bakringen op een met bakpapier beklede bakplaat en leg het deeg daarin. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.
- Bak de koekjes in 19-24 minuten goudbruin en gaar. Laat ze een paar minuten afkoelen en keer vervolgens de vorm om, zodat de koekjes eruit vallen. Of verwijder voorzichtig de bakringen. Laat de Bretonse koekjes afkoelen op een rooster.
Deze winactie is verlopen
Winnen!
Wat is er nu leuker dan koekjes bakken uit de Koekjesbijbel zelf? Je hebt de kans. Laat je hieronder weten wat jouw lievelingskoekje is en waarom? Stuur je antwoord uiterlijk 3 augustus in om een kans te maken. Onder de inzendingen verloten wij een exemplaar van de Koekjesbijbel.
Leave a reply