• Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
  • Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
Kniepertjes volgens grootmoeders recept
27 december 2019

Je kent ze wel: de Oud en Nieuw tradities. Veel oliebollen en appelflappen eten, aftellen tot 12 uur, proosten met champagne en een prachtig vuurwerkspektakel. Als het aan Noord- en Oost-Nederland ligt is dat nog niet alles. In Drenthe, Groningen, Twente en de Achterhoek maken ze namelijk kniepertjes. Dat zijn de ultradunne wafels met prachtige patroontjes. Het maken daarvan is een heel oude traditie die wij graag met jullie delen!

Deze nieuwjaarstraktatie is niet alleen erg lekker, er zit ook een mooie symboliek achter. Het knapperige koekje kan namelijk op twee manieren gegeten worden. Op oudejaarsdag eet je het kniepertje als platte wafel. Dit staat symbool voor het jaar dat achter je ligt en geen verrassingen meer met zich mee brengt. De volgende ochtend worden er weer nieuwe wafels gebakken die nog warm worden opgerold. Deze nieuwjaarsrolletjes staan voor het nieuwe, onbekende jaar dat voor je ligt. Loopt het water je al in de mond? Ga dan snel zelf aan de slag met het onderstaande recept!

Kniepertjes gevuld met banketbakkersroom

KniepertjesIngrediënten:

Voor de platte wafels en rolletjes
1 ei
250 gr witte basterdsuiker
¼ tl zout
125 gr boter
250 gr bloem
250 ml water
2 tl anijszaad

Zwitserse banketbakkersroom
500 ml volle melk
1 vanillestokje
100 g suiker
2 eidooiers
45 g maïzena
250 ml volvette slagroom (minimaal 30% vet)

Bereiding:

Yes! Het is tijd om deze lekkere nieuwjaarstraktatie te maken. Voordat je aan de slag gaat met het maken van de koekjes begin je met de banketbakkersroom. Deze heeft namelijk tijd nodig om af te koelen en op te stijven.

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er met de rug van je mes uit. Verwarm de melk met het vanillemerg en stokje in een steelpan met dikke bodem. Klop intussen in een ruime kom de eieren met de suiker en de maïzena goed door elkaar. Voeg hier al roerend een flinke scheut van de warme melk aan toe om vervolgens het ei-/ melkmengsel al roerend in de steelpan te gieten. Blijf roeren totdat de melk indikt. Giet de vanille crème (met vanillestokje) vervolgens in een ruime schaal en dek deze af met plasticfolie om te voorkomen dat er een velletje ontstaat. Zet in de koelkast tot verder gebruik.

Laat voor de kniepertjes als eerste de boter voorzichtig smelten in een kleine pan. Wanneer de boter gesmolten is, klop je deze samen met het ei, de suiker en het zout in een standmixer door elkaar. Meng de bloem erdoor en spatel als laatste het water door het beslag. Laat het beslag 1 uur op kamertemperatuur rusten.

Terwijl het beslag aan het rusten is kun jij het wafelijzer alvast klaar zetten en opwarmen. Wij doken terug in de tijd en maakten gebruik van een ouderwets handijzer. Deze moesten we zelf boven het vuur houden. Superleuk maar dit is nog best een uitdaging! Je moet namelijk zorgen dat het ijzer goed warm blijft maar doordat je het ijzer zelf moet vasthouden is dat soms best lastig. Je kunt het jezelf natuurlijk ook gemakkelijk maken en gebruik maken van een elektrisch kniepertjesijzer. Hier zit een regelbare thermostaat in zodat het ijzer op dezelfde temperatuur blijft en je tijdens het bakken je handen vrij hebt.

Het maakt natuurlijk niet uit welk wafelijzer je gebruikt, maar zorg wel dat het ijzer goed heet is zodra je wilt beginnen met bakken. Om te zorgen dat de wafels niet vastplakken aan het ijzer is het belangrijk om het ijzer goed in te vetten. Gebruik hier een goede bakkwast voor zodat de boter in alle gleuven van het ijzer terecht komt. Schep nu 1 lepel beslag op het ijzer en doe hem dicht. Bak de wafeltjes 1 tot 2 minuten tot ze goudbruin zijn. Gebruik een wafelvork om de wafeltjes voorzichtig uit het ijzer te halen. Om de nieuwjaarsrolletjes te maken moet je de wafeltjes gelijk oprollen. Gebruik hier bijvoorbeeld de dikke steel van een pollepel voor. Je kunt de wafels natuurlijk ook plat laten, maar zorg er wel voor dat beide vormen goed afkoelen. Zo worden ze lekker knapperig.

Nu de kniepertjes liggen af te koelen kun je de vulling af maken. Klop hiervoor de slagroom in de Ankarsrum keukenmachine tot de dikte van Griekse yoghurt, vrij stevig dus. Verwijder het vanillestokje uit de vanillecrème en roer vervolgens de slagroom erdoor. Doe de room in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en vul de rolletjes aan beide kanten. Leg ze – als je er vanaf kunt blijven – op een mooie schaal, en zet deze op tafel om uit te delen!

Kniepertjes zijn dan wel een heel mooie nieuwjaarstraditie, maar als het aan ons ligt eten we ze het hele jaar door! Ben jij ook zo gek op kniepertjes of heb jij een andere oud-en-nieuwtraditie?

bakkendecemberkniepertjeslekker etenoud & nieuwoud en nieuwreceptstandmixertraditiewafelijzerwafels
Share

Inspiratie  / Recepten

kookwinkel

You might also like

Recept: Feestelijke oesters
31 december 2021
Kaas uit de oven, zo op tafel!
31 december 2020
Met Oud en Nieuw heerlijk luchtige oliebollen
28 december 2020

Leave a reply


Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *




© Copyright Kookwinkel.nl onderdeel van Kookwinkel Oldenhof || Over ons || Privacy