Tegenwoordig zijn er mooie, strakke en snelle koffiezetapparaten die in een handomdraai jouw favoriete kopje koffie produceren. Espresso, cappuccino, latte macchiato, noem maar op en met één druk op de knop staat die voor je neus. Toch zien we een terugkeer van het koffie zetten met de ouderwetse aanpak. Het zetten van koffie kan op zoveel manieren, alleen kosten de ‘ouderwetse’ werkwijzen wat meer tijd. Wil jij wachten op een lekker vers gezet kopje koffie? Dan hebben wij een aantal leuke manieren om koffie te zetten voor je onder elkaar gezet.
Koffie door een filter
Koffie zetten met een filter is weer helemaal hip. Ook kan filterkoffie slow coffee genoemd worden. Dit heeft puur te maken met de tijd die het kost om filter koffie te maken en natuurlijk de tijd die je ervoor neemt om van je koffie te genieten. Filterkoffie kan een wat sterke smaak hebben doordat gekookt water door de gemalen koffiebonen heen druppelt. Hierdoor wordt er een hoge extractie aan koffiesmaak aan het water toegevoegd. Met bijvoorbeeld een V60 opschenkfilter geef je een stoer tintje aan de filter. De filterhouder heeft ribbels en is in de vorm van een V van 60 graden, vandaar de naam V60. De ribbels zorgen ervoor dat het water geleidelijk naar het midden loopt en de kegelvorm van de filterhouder zorgt ervoor dat het water langzamer door de koffie heen stroomt waardoor je die intensere smaak krijgt. Met behulp van de V60 opschenkfilter staat er in ongeveer 3 minuten een pot koffie klaar.
Koffie zetten met een percolator
Misschien heb je wel eens gehoord van de percolator, ook wel het mokkapotje genoemd. Vooral in de jaren 50 was dit in vele huishoudens een populaire manier van koffie zetten. En het blijft leuk! Daarnaast staat de percolator ook erg gaaf op je gasfornuis. Het zetten van koffie op deze manier is eigenlijk heel basis. Je brengt water aan de kook en door de huis buis stroomt dit water naar boven door het geperforeerde bakje met gemalen koffie. Hierdoor wordt de koffie gefilterd en druppelt de koffie langzaam naar beneden. In ons eerder geschreven blog gaan we hier gedetailleerder op in.
Geen zuivere koffie
De werkwijze van het zetten van koffie met een cafetière behoort eigenlijk ook tot de slow coffee. Alleen is dit wel de makkelijkste manier. Een cafetière is eigenlijk een koffiekan, maar dan met een ingebouwde zeef. Deze zeef kan je vergelijken met een papieren koffiefilter. Alleen geeft de ingebouwde zeef een minder zuiver resultaat, maar hierdoor wordt de koffie wel voller van smaak. Door het gebruik van de zeef komen er naast een maximale hoeveelheid aan oliën, ook kleine deeltjes koffie in de koffie terecht. Medium gemalen koffiebonen werken het beste voor het zetten van koffie met een cafetière. Bij een fijne maling komt er teveel koffiedik in je kopje terecht en bij een grove maling wordt het omlaag duwen van de zeef erg lastig.
Hopelijk heb je na het lezen van dit blog weer genoeg inspiratie op gedaan voor het zetten van jouw favoriete soort koffie. Natuurlijk kan je ook gebruik maken van verschillende koffiemolens en melkopschuimers om het hele plaatje compleet te maken. En neem vooral je tijd om optimaal van je gezette koffie te genieten.
Leave a reply