• Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
  • Recepten
  • Technieken
  • Producten
  • Inspiratie
  • Boeken
Gemberbier, hét drankje voor deze zomer!
11 juni 2019

Kefir & KombuchaDenk je aan zomerse drankjes, dan denk je al gauw aan ijskoude ijsthee, fruitige sapjes en smoothies en lekkere limonades, maar ken je gemberbier al? Deze verfrissende drank is niet alleen een dorstlesser, maar ook nog eens gezond alternatief voor frisdrank! En dit allemaal omdat het een gefermenteerde drank is. Fermentatie betekent dat suikers en slechte bacteriën in levensmiddelen en dranken door natuurlijke micro-organismen worden omgezet in zuur, gas of alcohol.

In het boek ‘Kefir & Kombucha’ leggen Sebastian Landaeus en Nina Lausecker uit hoe je zelf meer dan 40 gefermenteerde drankjes maakt die dorstlessend, gezond en lekker zijn. Wij zijn gelijk aan de slag gegaan en delen graag het recept van onze zomerfavoriet: ‘gemberbier’.

De basis van deze dorstlesser is ginger bug (gembergist). Zodra de ginger bug voldoende gefermenteerd is, begint deze te bruisen en kun je aan de slag met het gemberbier.

Stap 1: Ginger bug

Voor 500 ml
Bereidingstijd: 15 minuten
Fermentatietijd: 4-5 dagen

Ingrediënten en benodigdheden:
1 gemberwortel (1 el geraspte gember per fermentatiedag)
suiker
500 ml mineraal- of kraanwater
1 pot van 1 liter, luchtdicht afsluitbaar
Fijne rasp
1 roestvrijstalen eetlepel

Bereiding:
Spoel de gemberwortel af maar schil hem niet. Rasp circa 1 eetlepel gember af. Doe de geraspte gember in de pot samen met 1 eetlepel suiker en schenk het water op kamertemperatuur erbij. Roer flink met een lepel of sluit de pot af en schud hem goed. Open de pot om er wat lucht in te laten en herhaal het mengen nog twee keer. Ginger bug heeft wat zuurstof nodig om te fermenteren.

Laat de drank fermenteren op een warme plek (liefst 30 °C) boven op de koelkast of op een radiator (maar pas op dat het niet warmer wordt). Rasp elke dag dezelfde hoeveelheid gember en voeg die samen met evenveel suiker toe aan de pot, meng goed, schud de pot een paar keer. Vanaf de derde dag moeten er belletjes gaan ontstaan. Voed de drank nog 2 dagen.

De ginger bug is klaar zodra deze goed bruist en lekker naar gist ruikt. Dat is het teken dat je gist is geactiveerd. Nu kun je aan de slag met gemberbier.

gingerbugStap 2 Gemberbier

Ingrediënten:
1 biologische citroen
1 biologische limoen
500 ml water
50 gram gemberwortel, geraspt
50 gram suiker
150 ml ginger bug.

Bereiding:
Pers de citroen en limoen uit. Breng in een pan het water met de gember aan de kook en laat dit 5 minuten koken. Roer de suiker erdoor. Laat het vocht afkoelen tot kamertemperatuur, voeg dan het citroen- en limoensap toe, en de ginger bug. Roer de drank een paar minuten om zodat hij goed zuurstof opneemt. Zeef hem in een beugelfles. Sluit de fles en laat de drank 3 dagen fermenteren, maar laat regelmatig wat gas ontsnappen. Zet de drank 24 uur in de koelkast en drink hem lekker koud.

Wil je graag nog meer lekkere gefermenteerde gerechten maken? Dat kan! Op onze website vind je allemaal producten die je kunt gebruiken bij fermenteren. Welk gefermenteerde product ga jij als eerste maken?

 

dorstlesserdrankjefermenterengemberbierkefir & kombuchakookboekreceptzomer
Share

Boeken  / Geen categorie  / Inspiratie  / Producten  / Recepten

kookwinkel

You might also like

Recept: Feestelijke oesters
31 december 2021
Kaas uit de oven, zo op tafel!
31 december 2020
Met Oud en Nieuw heerlijk luchtige oliebollen
28 december 2020

Leave a reply


Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *




© Copyright Kookwinkel.nl onderdeel van Kookwinkel Oldenhof || Over ons || Privacy