Behandeld gietijzer is ijzersterk materiaal en gaat bij goed onderhoud dan ook een leven lang mee! Een pan die jou overleeft? Dat moet wel goede kwaliteit zijn! Een pan van behandeld gietijzer heeft een binnenlaag van emaille. Deze laag is gemaakt van gesmolten glas en beschermd de pan tegen roesten en zuren. Email is uitzonderlijk slijtvast, duurzaam en bestand tegen inwerking van chemische stoffen. Inbranden is daarom niet nodig bij dit soort pannen. Wij geven je graag advies over hoe je het beste je pan kan gebruiken en reinigen, zodat deze het mooist blijft en je er heel lang plezier van zult hebben.
Gebruik
Wij adviseren om de pan op een lage stand op te warmen. Om te controleren of je pan warm genoeg is en klaar is voor gebruik, kan je tijdens het voorverwarmen een aantal druppels water in de pan laten vallen. Wanneer deze kleine balletjes vormen die ‘rond dansen’ in de pan is de juiste temperatuur bereikt. Je kan nu de vetstof toevoegen. Daarna zou je de pan op hoger vuur kunnen zetten. Maar omdat de hitte bij gietijzer wordt opgebouwd en de pan de warmte dan vasthoudt, is het niet nodig om hem constant op een hoge temperatuur te laten staan.
Bij gebruik op inductie is verwarmen tot ongeveer de helft van het vermogen voldoende. Maak geen gebruik van de hoogste standen van de inductieplaat. Een inductieplaat is erg krachtig en wanneer de pan snel te heet wordt, kan deze door oververhitting beschadigd raken.
Laat ook het afkoelen van de pan geleidelijk gebeuren. Een hete pan onder de koude kraan kan schade veroorzaken aan de emaillen laag van de pan. Daarom raden wij af om de hete pan te koelen met koud water. Laat de pan staan en rustig afkoelen.
Daarnaast is het een handige tip om een vetstof op te warmen dat geschikt is voor een hoge verhitting, zoals arachide-, zonnebloem-, of koolzaadolie of gebruik speciale bak- en braadproducten. Deze vetstoffen zorgen voor een betere warmtegeleiding en kunnen ook een hetere temperatuur aan dan olijfolie en boter. Olijfolie heeft een relatief laag verbrandingspunt en de smaak kan snel bitter worden. Ook boter verbrandt snel, maar het is wel geschikt om mee te bakken op lagere temperaturen. Het is lekker voor de smaak en het geeft een mooie kleur aan het product om nog een klontje boter aan de verwarmde olie toe te voegen.
Reiniging
Reinig de pan met warm water en sop. De emaillen laag is heel hard en kan de groene, grove, kant van een schuursponsje goed hebben. Een pan van behandeld gietijzer is niet geschikt voor in de vaatwasmachine.
Heb je aangekoekte etensresten in de pan? Warm een beetje water op in de pan en voeg hier grof zout aan toe. Door het zout komen de aangekoekte resten los van de bodem.
Doe na het afwassen even een druppeltje olie op je vinger en ga hiermee over de bovenrand van de pan. Deze rand is namelijk niet geëmailleerd waardoor het gietijzer bloot ligt. Een drupje olie gaat roest tegen en verlengd de levensduur van de pan.
Wanneer je rekening houdt met bovenstaande tips, moet het helemaal goed komen met je pan! Heb je toch vragen of wil je graag advies, neem dan gerust contact met ons op of kom langs één van onze kookwinkels. Wij helpen je graag!
2 Comments
Mooie en goede berichtgeving, graag blijf ik op de hoogte. Ik zoek een azijn-moeder voor in mijn vinaigrier. Groet
Goedemiddag,
Helaas kunnen wij u hier niet aan helpen.
Met vriendelijke groet,
Kookwinkel Oldenhof